Docent babymassage
Wil jij ouders graag leren hoe ze hun baby liefdevol kunnen masseren?
In de scholing tot docent babymassage leer je hoe je dit aan ouders overbrengt.


Wat leer je in de scholing?
- de massagetechnieken
- de achtergrond van Shantala babymassage
- de voorwaarden voor de massage
- de opbouw voor aanleren en de opbouw als baby’s gewend zijn
- hoe je zelf een cursus opzet en deze promoot
- welke groepsdynamiek je kan verwachten (type cursisten en te verwachtte situaties en omgang daarmee)
- mogelijke bijzonderheden bij geboorte, geboortetrauma’s en andere situaties die de massage beïnvloeden (heupdysplasie, keizersnede, voorkeurshouding, stuitbevalling, etc)
- mogelijk te behandelen thema’s, zoals basisbevestigend dragen, huilen, darmkrampjes, etc.
- en nog veel meer …
Hoe is de scholing opgebouwd?
- 9 videolessen (ruim 7 uur)
- opdracht: masseer zelf 2 baby’s en schrijf er een verslag over
- opdracht: geef zelf een cursus babymassage van 4 lessen
- lezen: Babymassage (Julia Woodfield), Baby’s (Desmond Morris), Baby in een droomritme (Stephanie Molenaar), Problemen laten bij wie ze horen (G. Lundberg & J. Saunders Lundberg)
- 1 praktijkdag (per mail aanmelden)
- facultatief: flyer maken, lesplan opzetten
- zelf aanschaffen: pop met stoffen lijfje van ongeveer 50 cm

Na het volgen van deze scholing is het mogelijk om je aan te sluiten bij de Vakgroep Shantalamassage Docenten. Je kan definitief lid worden van deze vakgroep als je de waardevolle workshop voor nieuwe leden volgt, genaamd ‘Shantala als respectvolle benaderingswijze en gestructureerde aanrakingsmethode’. Deze workshop leert je veel over benaderen en aanraken van volwassenen en kinderen en heeft als doel dat alle leden van de vakgroep dezelfde basiskennis hebben, die aansluit bij het gedachtegoed van de vakgroep. Je kan je direct aansluiten na het behalen van je diploma, de workshop volgt dan later. Als je niet voor aansluiting bij de VSD kiest, is je diploma overigens wel gewoon geldig om gelijk als docent babymassage aan de slag te gaan!
Dreumeland staat ingeschreven in het Centraal Register Kort Beroeps Onderwijs. Toetsing door het CRKBO Houdt in dat je weet dat je met een instituut te maken hebt, dat getoetst is op kwaliteit, zorgvuldigheid en betrouwbaarheid. Dreumeland is daardoor een erkende onderwijsinstelling, zoals bedoeld in de Europese btw-richtlijn.

Ben je kraamverzorgende, fysiotherapeut of jeugdverpleegkundige?
Dan kunnen we je in onderling overleg accreditatiepunten verlenen voor het volgen van de scholing. Hier zijn wel extra kosten aan verbonden.

Voor wie is deze training geschikt?
Deze training is geschikt voor iedereen die graag babymassage wilt overdragen aan ouders. Het is bijvoorbeeld uitermate geschikt voor kraamverzorgenden, zwangerschapstherapeuten of -docenten, kindertherapeuten, maar ook voor mensen die vanuit een hele andere beroepsgroep deze lessen willen geven.
De voorwaarden om mee te doen aan deze training zijn ten eerste een MBO denk- en werkniveau en ten tweede dat je zelf ouder van een of meerdere kinderen bent of op z’n minst regelmatig met baby’s werkt of hebt gewerkt. Er kan naar een zogenaamde VoG (Verklaring Omtrent het Gedrag) gevraagd worden.
Het geleerde kan je toepassen in je eigen praktijk, maar natuurlijk ook als je werkzaam bent op een kinderdagverblijf, in een ziekenhuis, bij een kraamzorgbureau of consultatiebureau. Er gelden geen vrijstellingen voor deze training. Naast de trainingsdagen zal er ongeveer 18 uur nodig zijn om de opdrachten af te ronden.